Sen fravænning af kalve

Her kommer lidt nørderi fra mit arbejdsliv.

I disse sommeruger handler mit liv om sen fravænning af kalve, fra 2.30 om morgenen når vækkeuret ringer, til ca. 19 når jeg lander hjemme i det lille hus!

Behøver jeg at sige at jeg er TRÆT, og at man skal være meget nørd for at stå model til dette??

Det store, og overordnede, mål er dog det hele værd… :  BEDRE DYREVELFÆRD TIL PRODUKTIONS DYR!!!

Jeg ligger ikke skjul på at jeg er så naiv at jeg tror på at gøre verden bedre, men dog ikke dummere end at man må tage et skridt af gangen.

Lige i dette tilfælde handler det om sen fravænning af kalve.

For ca. et år siden fik jeg mulighed for at arbejde med en mere naturlig og utraditionel måde at passe kalve på, end den vi normalt ser i danske produktionssystemer. Se mere på: Sen fravænning af kalve

Artikel til Bovilogisk

I økologiske malkekvægsbesætninger går kalven normalt sammen med sin mor ca. 24 timer efter fødslen. Herefter kommer den i en enkeltboks en uge, og derefter i et fælleshold med jævnaldrende kalve. Ko og kalv har ingen forbindelse til hinanden, og kalven passes udelukkende af mennesker resten af sit liv.

20140611_100150

Sådan er kalvene også blevet passet på min nuværende arbejdsplads igennem mange år. Jeg passede endda selv kalve her for ca 7 år siden 🙂 Men NU skal rutinerne ændres og kalvene skal have lov at gå ved deres MOAR i min. 40 dage, 12 timer om dagen (hvis både ko og kalv egner sig til det)

Mindre besætninger praktisere metoden, men at omlægge 700 højtydende malkekøer, og ikke mindst de ansatte, er lidt af en opgave!!

Vi er i en forsøgs periode og har kun kvierne til at gå ved deres mor på nuværende tidspunkt.

Det er en stor udfordring – men hverken køer eller kalve giver store problemer, for selvom vi har forsøgt at avle vores produktionsdyr så “enkle” som mulige, så kan vi ikke fjerne deres modergen!! Køer elsker kalve- kalve elsker køer!

20140611_094627 20140703_145032Derimod skal tankegangen hos 11 ansatte ændres, logistikken skal ændres, malkerutiner skal tilpasses, græsarealer skal flyttes, stalde skal indrettes, låger ændres osv osv osv….

Det nederste billede viser at nogle mødre er mere attraktive end andre… 😉 Og forresten går de ikke i en beskidt boks, men på flis!

Det er det hele værd- jeg tror på at resultatet bliver fantastisk!!!

 

 

 

Advertisements

5 thoughts on “Sen fravænning af kalve”

  1. Lyder dejligt:-) er sikker på de køer og kalve må være lykkelige… Tænk hvis vi sku undvære vores babyer allerede der:-(

    1. Det går rigtig godt!! På trods af de store forandringer der er lavet i en relativ stor besætning har de opnået bedre resultater end de forgangne år! Jeg skal snart ned forbi- så skal jeg nok lave en update på bloggen

      1. Super! Det vil jeg glæde mig til at læse!
        Kunne også godt tænke mig at besøge gården og høre mere om hvordan I gør på et tidspunkt hvis der er mulighed for det? Jeg er dyrlægestuderende og faglært landmand så det er jo en helt ny tilgang til kalvepasning i forhold til det normale 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s